Home

Projecten

Jaarverslag

Contact


2020 Lift in bejaardentehuis Siloam.
In 2020 was het als gevolg van Covid-19 niet mogelijk een reis te organiseren naar Roemenië. Toch hebben we nog van afstand iets kunnen doen. In 2018 hadden we al geconstateerd dat een lift in het bejaardenhuis Siloam in Farnas zeer nodig was. Deze lift hebben kunnen realiseren. De ouderen van de 1e verdieping kunnen nu zelfstandig naar beneden en naar buiten. Ze waren erg blij en dankbaar.

De lift wordt getest


2018 Bejaardentehuis Siloam in Farnas.
In de zomer van 2018 is er een groep jongeren met begeleiders naar Roemenië geweest. Omdat de jongelui er de voorkeur aan gaven om een nieuw project op te pakken, zijn er voornamelijk werkzaamheden uitgevoerd in bejaardentehuis Siloam in Farnas. In dit bejaardentehuis is heel veel schoongemaakt, zijn er ruimtes opgeknapt, dingen gerepareerd en is buiten een houtopslag gemaakt. Natuurlijk werden de ouderen niet vergeten en is er ook met hen opgetrokken en zijn er eenvoudige spelletjes gedaan. Verder is geconstateerd dat er zeer dringend een lift nodig is om zieke bewoners naar de begane grond te kunnen vervoeren. Dit is iets wat we met een volgend project willen oppakken. De groep heeft overnacht in het gastenverblijf van Kindertehuis Bethesda in Zsobok. Hierdoor bleven de contacten met het kindertehuis ook bestaan en heeft een deel van de jongelui ook spelletjes gedaan met de kinderen van het kindertehuis. Al met al hebben de jongelui een goede werkweek gehad waarbij zinvolle contacten werden gelegd.

De groep van 2018


De houtopslag

2016 Speeltuin
Van 1 t/m 8 augustus is er weer een groep jongelui en begeleiders naar Zsobok gegaan om te helpen en te klussen in en rond het kindertehuis Bethesda. Er is flink gewerkt aan het kindertehuis en andere gebouwen. De elektra installatie in de gebouwen is nagekeken en er zijn nieuwe bedradingen aangebracht waardoor de installatie een stuk veiliger is gemaakt. Een schilderploeg heeft in het kindertehuis op alle verdiepingen de gangen en de hallen opnieuw geschilderd. Tevens heeft het kaashuis, dat hoort bij het kindertehuis, een schilderbeurt gekregen. Een andere groep jongelui is bezig geweest met de speeltuin. Er zijn diverse speelattributen geplaatst zoals een schommel, wipkip, glijbaan en een wipwap. Verder zijn er doelen geplaatst en korfbalpalen. Heel veel leuke dingen dus waar de kinderen lekker op kunnen spelen. Ook is er een huisje neergezet waar bijvoorbeeld de oudere mensen of ouders van kinderen onder kunnen zitten om naar de spelende kinderen te kijken.


2015 Immanuëlhuis
In de zomer van 2015 is een groep van 20 jongeren naar Zsobok geweest om te klussen aan het Immanuëlhuis. Dit was een vervallen huis vlak naast het kindertehuis. Dit wordt een dependance van het kindertehuis waar de allerkleinste kinderen in een meer beschermde omgeving kunnen wonen. Dit project is gedaan in samenwerking met een groep jongeren uit Veenendaal. Toen de groep vertrok was het nog lang niet klaar, maar de verschillende acties hadden zoveel geld opgebracht dat het karwei door een lokale aannemer afgemaakt kan worden. Verder is er weer een fietsenproject geweest, de website van het dorp is uitgebreid, de speeltuintoestellen geschilderd en er is ook weer veel aandacht voor de kinderen geweest.


2014 Ketelhuis gastenverblijf
In de zomer van 2015 zijn 25 jongeren samen met 5 klussers naar Zsobok geweest om de laatste hand te leggen aan het gastenverblijf. Er moest nog een ketelhuis komen voor de verwarmingsketel en ook de verwarming zelf moest nog worden aangelegd. Het eindresultaat mocht er zijn! Met het nu volledig gerenoveerde gastenverblijf heeft het kindertehuis een bron van inkomsten door de kamers in het gastenverblijf te verhuren. In het hoofdgebouw van het kindertehuis is de stroomvoorziening uitgebreid in veiliger gemaakt voor de kinderen.


2013 Gastenverblijf Kindertehuis (2)
In de zomer van 2013 is opnieuw een groep jongeren naar Zsobok geweest. Ditmaal werd de benedenverdieping van het gastenverblijf aangepakt. Er zijn toiletruimtes gemaakt, een eetzaal, een keukenruimte en de stroomvoorziening is flink onderhanden genomen. Een plaatselijke aannemer zal het karwei afmaken. Ook de fietsen van de kinderen hebben een flinke opknapbeurt gehad.


2012 Gastenverblijf Kindertehuis
Het wordt een traditie dat de jongeren uit Wezep in de zomer naar Zsobok gaan. Dit jaar is de bovenverdieping van het gastenverblijf van het kindertehuis onderhanden genomen. Alle kamers zijn volledig gerenoveerd en voorzien van een eigen badkamer. Tevens zijn de kamers van de kinderen in het tehuis voorzien van mooie wandschilderingen.


2011 Speeltuin in Zsobok
In de zomer van 2011 brengt de jeugd van Wezep opnieuw een bezoek aan het kindertehuis in Zsobok. Behalve dat er weer geschilderd werd en met de kinderen gespeeld, lag de nadruk van de werkzaamheden op de speeltuin. Het oude vervallen speeltuintje is helemaal opgeknapt en voorzien van nieuwe speeltoestellen.


2010 Uitwisseling ambtsdragers (2)
In oktober brengt de kerkenraad van Uileacu de Beius een tegenbezoek aan Nederland. Er worden verschillende lezingen gehouden en er zijn een aantal uitstapjes gemaakt.

2010 Kindertehuis Bethesda in Zsobok
In de winter van 2010 is er geld ingezameld voor een kindertehuis in Zsobok in Roemenië. Een groep jongeren uit Wezep is in de zomer een week naar Zsobok geweest om daar schilderwerk te verrichten aan het kindertehuis. Van het geld wat over is wordt een mooi zwembad gekocht voor de kinderen.


2009 Uitwisseling ambtsdragers
Van 15 tot 21 oktober is een viertal ambtsdragers uit Wezep op bezoek geweest in Uileacu de Beius om daar de plaatselijke kerkenraad te ontmoeten. Het doel van de ontmoeting was het leren van elkaar betreffende het ouderling zijn. Met behulp van een tolk werden er die dagen een drietal lezingen gehouden.

2008 Jongeren uitwisseling (2)
In de zomer van 2008 hebben de jongeren uit Uileacu de Beius een tegenbezoek gebracht aan Wezep. Ze overnachtten bij gezinnen in Wezep. Een week lang trokken de jongeren met elkaar op en deden samen veel activiteiten.

2007 Jongeren uitwisseling
In de zomer van 2007 zijn jongeren uit de Hervormde gemeente in Wezep en Hattemerbroek naar Uileacu de Beius geweest. Ze hebben daar gelogeerd bij jongeren thuis. Als groep trok men samen op met de jongeren daar. De Nederlanders hebben daar veel van de omgeving gezien en ervaren hoe het leven in Roemenië is. Het thema van deze reis was "Boundless Friendship".

2004 Molenproject
In Uileacu de Beius in Roemenië is een oude, in verval geraakte, molen aangekocht en helemaal gerestaureerd. In samenwerking met de regionale overheid is een stuwdam in een nabijgelegen rivier gerestaureerd, waardoor er water omgeleid wordt langs de molen, zodat deze kan werken op waterkracht.

Doorlopend project
Ieder najaar wordt er in de Hervormde gemeente van Wezep en Hattemerbroek een collecte gehouden voor Roemenië. Hiervan worden kerstpakketten gekocht voor ouderen en kinderen in Uileacu de Beius. De distributie hiervan wordt verzorgd door de Hongaars Hervormde gemeente in Uileacu de Beius.